Бог или Природа - решете сами!

Още през 2001 година, когато  започнали да разшифроват човешкия геном, изследователи се сблъскали със странна загадка.  Те установили, че в генома активните елементи били пет пъти по-малко от очакваното.  Половината  били абсо

2011-06-13 23:38:59
Бог или Природа - решете  сами!
Още през 2001 година, когато  започнали да разшифроват човешкия геном, изследователи се сблъскали със странна загадка.  Те установили, че в генома активните елементи били пет пъти по-малко от очакваното.  Половината  били абсолютно безполезни, неработещи и изглеждали като чужди или увредени, т.е.,  нещо като ‘отпадъчни гени’. Така учените започнали да наричат  тези непонятни последователности от нуклеотиди.  

Едва наскоро станало ясно, че това въобще не е отпадък, а … части от различни вируси.  А хората буквално са изтъкани от тях.  По последни научни данни нашият геном се състои наполовина от ДНК на вируси.

Вирусът е  най-простото от обитаващите планетата същества /ако може да се нарече така/. Вирусите са толкова прости, че учените все още не могат да разберат дали в действителност те са живи или само се преструват на такива. Може би вирусите първи са се появили на Земята.  Има предположения, че част от тях са се усложнили до бактерии, останалите започнали да проникват в бактериите, като привнасяли и създавали в тях различна ДНК. Организмите започнали да растат, започнала еволюцията.. и така - до човека.

Съществува  хипотеза, според която прониквайки в живата клетка, вирусът  изгражда парче ДНК и го вгражда в генома на клетката на гостоприемника. По-късно парче започва да произвежда  копия. Вирус, влязъл отвън, се нарича екзогенен,  а неговите потомци   в генома - ендогенни. Такива вируси се превръщат в части от организма.

Ако пък вирусът попадне в полова клетка - майчина /яйцеклетка/ или бащина /сперматозоид/, той има всички шансове да се окаже,  в което и да е място в организма и във всички клетки. Защото всички те произлизат от половите. Вирусът може да бъде  предаден на потомците,  заедно с останалия геном по наследство.Така,  за периода на нашата еволюция, ние сме натрупали такива вирусни  участъци в почти половината геном.

Според учените, човекът е продукт на симбиоза, т.е. , относително мирно съществуване между човек и вирус.  Ако ги нямаше вирусите, нямаше да ни има и нас, или пък бихме били съвършено различни.

Повечето ‘гости’ спят в нашия геном и почти не се проявяват. Или поне учените засега не откриват резултати от тяхната работа.  Дейността на някои от тях,  обаче,  се вижда добре. Например, благодарение на ендогенни вируси е станало възможно зачатието - основата на размножаването. Имунолозите отдавна  се питат  защо Т-лимфоцитите на майката, които безжалостно  убиват всички чужди клетки, се отнасят така спокойно към сперматозоидите на бъдещия баща.

Учените са нарекли процеса, когато вграденият вирус започва да работи за стопаните си - ‘молекулярно одомашняване’. Генетици са доказали, че  при  много висши маймуни два вируса помагат да се изгради плацентата.

Възможно е също така, ние, хората, да дължим на нашите съжители  не само живота, но и разума си. Защото при маймуните, дори и при човекоподобните, ендогенните вируси в генома са значително по-малко, отколкото при нас. Някой  по някаква причина ги е ощетил...

За дарвинистите вирусите са инструменти на Майката-природа.  С тяхна помощ, тя е довела едни живи същества до днешното им съвършенство.

Креационистите  пък виждат във вирусите божествени инструменти, с чиято помощ Създателят понякога  внася корективи в плановете си.  Според тях, с вирусите Господ наказва и спасява.  Дори известният генетик Франсис Колинс смята, че именно Бог е организирал  еволюцията и я управлява и до днес.

Кой е прав - еволюционистите или креационистите, едва ли някога ще стане ясно. Но и двете страни признават, че идеята за вирусите е била гениална.    
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия